Wat moet Noord-Nederland doen als de zeespiegel één of twee meter stijgt?

Een groot deel van Friesland en Groningen verdwijnt in de golven wanneer de zeespiegel met één of twee meter stijgt. En die stijging wordt in sommige modellen voorspeld.

Dat bleek donderdagmiddag op een symposium van de Waddenacademie in de Willem Lodeijkwijk van Nassaukazerne in Zoutkamp uit een presentatie van klimaatonderzoeker dr.ir. Jantsje van Loon van Wageningen Universiteit. Ze heeft met een groep wetenschappers bekeken wat de Fries-Groningse kust te wachten staat wanneer die wordt geconfronteerd met een forse zeespiegelstijging.

De gevolgen daarvan pakken rampzalig uit voor grote delen van het noordelijk kustgebied. Die lopen namelijk onder water. Dus is het volgens Van Loon verstandig om nu al na te denken over maatregelen om die mogelijke ontwikkeling te voorkomen.

,,Een oplossing is om in de toekomst meer te doen met de voorlanden, de kwelders. Die dempen de golven, waardoor de impact daarvan kleiner wordt’’, aldus Van Loon.

Nieuwe dijken
Andere oplossingen die ze suggereerde zijn nieuwe typen dijken, zoals de dubbele dijk die nu in Oost-Groningen wordt aangelegd. In de ruimte tussen beide dijklichamen is ruimte voor bijvoorbeeld het telen van zilte gewassen. Ook is het verstandig meer zoet water vast te houden achter de dijk. Zo kan er tegendruk worden gegeven tegen het optreden van zoute kwel, die schadelijk kan zijn voor de landbouw.

,,We kunnen de dijk niet almaar verder verhogen. Op een gegeven moment wordt hij zo groot en zwaar dat de onderliggende grond hem niet meer kan dragen’’, waarschuwde Van Loon.

Anderen zien de ontwikkelingen minder somber in. ,,De Waddenzee is een heel goeie klimaatbuffer. Hij verlandt steeds meer. We verwachten ook niet dat hij de komende honderd jaar verdwijnt. Wel onttrekt de zee veel zand uit de kustzones van de waddeneilanden. Dat moet weer aangevuld worden’’, aldus Ernst Lofvers van Rijkswaterstaat.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

EOC
BBZ