GroenLinks wil reparatie gevolg toeristenbelasting

De fractie van GroenLinks in de Hoornse gemeenteraad werkt aan een voorstel om de bruine vloot tegemoet te komen in de gevolgen van de watertoeristenbelasting, die per 1 juni wordt ingevoerd.

GroenLinks stond in oktober ook aan de wieg van de invoering van de verblijfsbelasting voor nacht- en watertoeristen, door tijdens de begrotingsbehandeling samen met andere partijen een voorstel in te dienen. Daarin was al sprake van de mogelijkheid om de historische zeilschepen, de bruine vloot, tegemoet te komen. In het uiteindelijke besluit op 7 mei is door de raad echter geen uitzondering gemaakt. Ook charterschepen moeten per 1 juni 2 euro per persoon per dagdeel (laten) betalen. Schippers vrezen dat de terugloop van de bruine vloot in Hoorn hierdoor zal toenemen, zowel de schepen die er hun thuishaven hebben als de schepen die de Hoornse haven aandoen.

Roy Drommel, die de raadsfractie van GroenLinks leidt, werkt aan een voorstel dat hij eind juni bij bespreking van de kadernota wil indienen. Hij denkt dat het goed mogelijk is een aparte regeling te treffen voor schepen ’die we graag willen hebben’. Uiteindelijk moet de totale opbrengst van de verblijfsbelasting in zijn ogen juist ten goede komen aan de faciliteiten die Hoorn voor gasten biedt, ook in de haven. ,,We willen de bruine vloot stimuleren naar Hoorn te komen, het plaatje van de haven is prachtig, maar er is geld voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. De toeristenbelasting is een vliegwiel, de kost gaat voor de baat uit.’’

Ongelijke behandeling
Ambtelijk is aangegeven dat het niet verstandig is binnen een groep een bepaalde groep uit te sluiten, omdat dit als ongelijke behandeling kan worden gezien. Maar mogelijk is het zeker wel, heeft belangenvereniging voor de beroepschartervaart BBZ uitgezocht. Volgens Pam Wennekes van de BBZ zijn er verschillende mogelijkheden. ,,Een bepaalde groep uitsluiten van watertoeristenbelasting kan gewoon, Het is geen wetgeving. Het kan zijn dat de witte vloot (riviercruiseschepen) dan gaat morren, maar die heeft er ook belang bij dat wij in de haven liggen. ’’

De voorkeur van de BBZ gaat uit naar een regeling zoals in Amsterdam, waar ze alleen watertoeristenbelasting betalen als ze in de haven een plek reserveren. Ook is het volgens Wennekes mogelijk het havengeld fors te verlagen voor een bepaald gebied, zoals het Houten Hoofd, waar de bruine vloot vaak aanlegt. Als vierde noemt ze de mogelijkheid, geen watertoeristenbelasting te heffen bij een bezoek van korter dan drie uur. ,,Dat zou meteen het probleem oplossen van de watertaxi en de dagtochtenschepen die een uur aan de kant liggen.’’

Goed gesprek
Wennekes heeft samen met enkele charterschippers een ’goed gesprek’ gehad met Drommel, waarin ze ook de belangen bepleitte van de andere kleinschalige chartervaart zoals de ’fietsenboten’.

Roy Drommel wil het ijzer smeden als het nog heet is. ,,Bepaalde steigers niet belasten, of alleen belasting betalen als je hebt gereserveerd, zoals in Amsterdam, we gaan uitzoeken wat mogelijk is. Het moet wel echt kloppen. We moeten het zeker weten. Misschien zijn er wel dingen met terugwerkende kracht mogelijk, laten we niet in paniek raken. Meer partijen vinden dat dit geregeld moet worden.’’

BBZ
EOC