Veiligheidseisen Sea-Watch voorlopig opgeschort

Het schip van Sea-Watch, dat migranten redt op de Middellandse Zee, lag sinds april aan de ketting omdat de organisatie niet kon voldoen aan de strengere eisen. Hulporganisatie Sea-Watch hoeft voorlopig niet te voldoen aan de strengere veiligheidseisen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De veiligheidsregels zijn tot 15 augustus niet van toepassing op Sea-Watch, oordeelde de rechtbank in Den Haag dinsdag. Het reddingsschip lag sinds april aan de ketting omdat de organisatie niet kon voldoen aan de nieuwe eisen.

Volgens de rechter hebben de hulporganisatie en het ministerie nu tot medio augustus de tijd om te overleggen aan welke eisen het schip moet voldoen. De regels die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in april had opgelegd waren niet duidelijk, aldus de rechter. Zo zijn de veiligheidseisen afhankelijk van het aantal opvarenden aan boord maar is bij een reddingsoperatie moeilijk in te schatten hoeveel mensen op zee worden aangetroffen.

Lees ook: Sea-Watch 3 ligt door strengere eisen aan de ketting
Ook heeft de minister „niet voldoende consequent en zorgvuldig gehandeld” en had ze zich meer „moeten inspannen om het overleg op gang te brengen”. Sea-Watch kreeg van de minister in april een week de tijd om aan de strengere veiligheidseisen te voldoen.

Kort geding
Sea-Watch had eind april een kort geding aangespannen tegen het ministerie omdat het schip onder de nieuwe regels niet meer mocht uitvaren. De Sea-Watch 3 is het enige schip dat onder Nederlandse vlag migranten in nood oppikt uit de Middellandse zee. Volgens de organisatie speelde „de veiligheid geen rol” en had het ministerie hele andere motieven om het schip stil te leggen. Een woordvoerder liet destijds weten dat Nederland het ngo-schepen „door middel van ofwel criminalisering ofwel administrative harassment onmogelijk maakt om op de Middellandse Zee te opereren”.

Ook was het onduidelijk waarom deze eisen niet aan KNRM schepen werden opgelegd.

Lees het gehele artikel op de bron: NRC

EOC
BBZ