Schipper Egberdina overweegt vertrek vanwege watertoeristenbelasting

Hij vaart al 33 jaar met een charterschip vanuit Hoorn, maar denkt er nu serieus over een andere afvaarthaven te zoeken. Volgens Wouter van Dusseldorp (62), eigenaar van stevenaak Egberdina, prijst Hoorn zich uit de markt door de invoering per 1 juni van watertoeristenbelasting, die ook voor een dagdeel moet worden afgedragen.

De gemeenteraad besloot dinsdagavond om per 1 juni niet alleen toeristenbelasting in te voeren voor nachtverblijf, maar ook voor watertoeristen. 2 euro per persoon per dagdeel, dus ook voor passanten, los van het havengeld. Volgens Van Dusseldorp wordt Hoorn hiermee, na Terschelling, de duurste haven in het gebied van IJssel- en Markermeer en Waddenzee.

Bruine Vloot
Er zijn nog drie schepen van de zogenoemde Bruine Vloot met Hoorn als thuishaven: behalve de Egberdina zijn dat tweemaster De Toekomst en klipper Mother Goose. Twintig jaar terug waren het er nog dertig. „Die zijn allemaal naar andere havens gegaan, omdat hier niet alle voorzieningen in orde waren en de gemeente niet wilde nadenken over oplossingen. Zo is het in Hoorn nog steeds niet toegestaan om tijdelijk te parkeren voor het laden of lossen van bagage voor de passagiers.” Veel van de schepen gingen naar Enkhuizen, waar de Gependam speciaal voor de chartervaart werd aangelegd, of naar Harlingen.

De Egberdina heeft een vorstelijke plek, bij de Hoofdtoren. Aan havengeld betaalt Van Dusseldorp per jaar een kleine 1400 euro, aan watertoeristenbelasting komt daar naar schatting 2000 euro extra bij. Maar 2 euro per persoon per dagdeel, zou dat zo’n probleem zijn voor de passagiers? Van Dusseldorp: „In de chartervaart worden altijd inclusiefprijzen gerekend. Belasting achteraf in rekening brengen is niet gebruikelijk. Als ik dat doe, breng ik mijn concurrentiepositie in gevaar. En daarbij, ik vaar geen toeristen, ik doe dagtochten, feesten, bedrijfsuitjes. In andere havens waar toeristenbelasting wordt geheven gaat het om overnachtingen, niet om dagtochten.”

Hij denkt dat schippers van charterschepen die Hoorn tot nu toe aandoen ook wel even zullen nadenken. Hoorn dreigt hierdoor het ’historisch behang’ dat de schepen vormen, kwijt te raken. „Ik hoorde van een regulier charterschip, dat voor een overnachting nu 51 euro betaalt en straks 111. In Enkhuizen is het 60.’’

Ook het havengeld is volgens Van Dusseldorp elders lager. ,,Vaak ligt het op hetzelfde niveau als Hoorn, maar dan zit de toeristenbelasting er al bij in.’’

Hij wil zich niet laten wegjagen uit Hoorn, wil kijken of een ontheffing mogelijk is, „Maar ik ben niet van plan te gaan betalen.”

Pam Wennekes van de BBZ, de brancheorganisatie voor de beroepschartervaart, laat juridisch uitzoeken of het voor Hoorn mogelijk is voor de chartervaart een uitzondering te maken. Ook gaat ze inventariseren hoe andere havens het hebben geregeld. Zij bevestigt dat Hoorn de op een na duurste haven wordt. „Duurder dan Amsterdam. Nou, Hoorn is ontzettend leuk, maar het is geen wereldstad.”

Vinger aan de pols
Gemeentewoordvoerder Marieke van Leeuwen zegt in een reactie dat weliswaar de mogelijkheid van compensatie voor de Bruine Vloot ter sprake is gekomen, maar dat de gemeenteraad geen opdracht heeft gegeven uitzonderingen te maken. ,,We houden een vinger aan de pols. Gebeuren er dingen die ongewenst zijn, dan koppelen we dat terug aan de raad.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Of lees een ander artikel hieroverop NH Nieuws

Of bekijk hier de video die NHNieuws maakte, ook met de Watertaxi Hoorn

Foto: Wouter van Dusseldorp op de Egberdina, die bij de Hoofdtoren in Hoorn het historisch plaatje compleet maakt.
© Foto Theo Groot

EOC
BBZ