Rederijen niet onder de indruk: ‘Alcoholverbod op de grachten is schijnbeweging’

Een alcoholverbod op de grachten? Rederijen zijn niet enthousiast, maar lijken ook niet echt onder de indruk van het voorstel te zijn. ‘Pak de echte overlast aan.’

Amsterdam onderzoekt of een alcoholverbod op bepaalde grachten kan worden ingevoerd. Dat betekent geen boten meer door de grachten waar onbeperkt drank wordt geschonken aan joelende mensen. Ook rederijen en particulieren die een dagje door de stad varen, worden hiervan het slachtoffer.

Bij de VRA zijn 42 rederijen aangesloten. Op veel van hun boten worden gesloten feesten gegeven, waaronder verjaardagen en trouwerijen. “De gemeente heeft ons nota bene als offi­ciële bruidslocatie aangewezen. Als een bruidspaar elkaar het jawoord geeft, zeggen wij dan: hier heb je een cola light?”

‘Desastreus’ beleid
Andere rederijen zijn ook niet enthousiast over het voorstel. Wilco van der Geest, directeur van rederij Friendship Amsterdam, noemt het een groot probleem wegens de eventuele inkomsten die worden misgelopen. Casper Wulfers, directeur van onder andere rederij Staets en Boot10, zegt dat het beleid ‘desastreus’ zou zijn.

Bij de rederijen worden veel zakelijke borrels en klein feestjes georganiseerd. “We zijn van die feestjes afhankelijk. Zelf zou ik ook niet mijn verjaardag vieren als ik om acht uur ’s avonds alleen nog koffie mag drinken.”

Zijn boodschap: “Pak de echte overlast aan.” Wulfers doelt op illegale rondvaarten, die vaak gepaard gaan met veel drank en geluidsoverlast. “Het zijn schijnbewegingen van de gemeente, waar professionele bedrijven en inwoners de dupe van worden.”

Lees het gehele artikel op de bron: Parool

BBZ
EOC