Plan D66: Zonnepanelen op drijvende eilanden IJsselmeer

Duizenden grote zonnepanelen die op drijvende eilanden langzaam over het water bewegen. Zo moet de groene revolutie op het IJsselmeer er uitzien. Volgens D66 kunnen straks een miljoen huishoudens profiteren van stroom, opgewekt door zo’n 4000 hectare aan zonne-eilanden. Dat is bijna 4 % van het oppervlak van het IJsselmeer.

Tweede Kamerlid Matthijs Sienot presenteert zijn voorstel vandaag. “Door de reflectie van de zon op het water hebben drijvende zonnepanelen een hoger effect dan zonnepanelen op het dak”, staat in zijn IJsselmeer-plan. Omdat deze zonnepanelen kunnen meedraaien met de zon, levert dat tot 30 procent meer groene stroom op dan panelen op daken.

Sienot wil de zonnepanelen zo veel mogelijk verspreiden over het IJsselmeer, zodat ze niet allemaal bij een gemeente of provincie terechtkomen. “Wij willen vanaf het begin zowel met provincies, natuurorganisaties als visserijpartijen goed overleggen waar we dit kunnen doen”, zegt hij.

Dergelijk overleg is in het verleden niet altijd vlekkeloos verlopen. Zo kon de regering vorig jaar op veel weerstand rekenen op Urk vanwege de plaatsing van 86 windmolens op zo’n anderhalve kilometer van de kust. “In het begin van die plannenmakerij had echt beter moeten worden overlegd”, erkent Sienot. “We hebben nu de kans om het meteen goed te doen op het IJsselmeer.”

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

Afbeelding: Het grootste drijvende zonnepark ter wereld ligt in China. D66 wil iets soortgelijks in het IJsselmeer. © AFP

EOC
BBZ