Amsterdam overweegt alcoholverbod voor bootpassagiers

Amsterdam overweegt een flexibel alcoholverbod in te voeren op de grachten. Niet alleen voor de schipper, maar ook voor de (betalende) passagiers. Het voorstel van de PvdA om de juridische haalbaarheid van zo’n alcoholverbod te onderzoeken, kan rekenen op een krappe meerderheid in de gemeenteraad. Er is nog geen beslissing genomen over de locaties waar het niet langer toegestaan zal zijn om met een biertje of een wijntje te varen.

Verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma (water) suggereerde in haar Nota Varen al dat er mogelijk strengere regels nodig zijn rondom alcoholgebruik op het water. Dit is mede ingegeven door het grote aantal aanbieders dat in de zomerse maanden rondvaarten aanbiedt met een ‘onbeperkte open bar’ aan boord, met joelende passagiers in kennelijke staat tot gevolg.

Maar ook een blikje bier tijdens een tochtje met vrienden in een pieremachochel zou onder het verbod vallen. De bedoeling is dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt om delen van de stad aan te wijzen waar het verbod gaat gelden. Voor 1 juli moet er meer bekend worden over de maatregel.

Overlast
Alcohol zorgt voor overlast, is de gedachte. In Amsterdam zijn ongeveer 7000 pleziervaartuigen geregistreerd en die zorgen vooral in de zomermaanden voor de nodige overlast. Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal meldingen, voornamelijk van bewoners van de waterrijke binnenstad met 30 procent.

Lees het gehele artikel op de bron: parool

EOC
BBZ