Tecla kiest Noordwest Passage

De zeilende haringlogger Tecla is onder commando van Gijs Sluik begonnen aan een 18 maanden durend zeilavontuur. Hierbij wordt geprobeerd via de Noordwest Passage Noord-Amerika te ronden om vervolgens via Kaap Hoorn weer naar West-Europa terug te keren. Een ultieme uitdaging voor het ruim 100 jaar oude zeilschip.

Tijdens het drukbezochte afscheidsfeestje in Museumhaven Willemsoord in Den Helder deed Gijs uit de doeken wat hem ertoe bracht dit avontuur samen met zijn zus Jet en moeder Jannette aan te gaan.

‘Dit wordt onze tweede wereldreis. De eerste hebben we enkele jaren geleden samen met de bark Europa en de driemastschoener Oosterschelde gemaakt. Hierbij werden zowel Kaap Hoorn als Kaap de Goede Hoop gerond. Toen vroeg ik mij al af wat zouden we hierna nog meer zouden kunnen doen? Na het lezen van een boek van John Rea, waarin hij vertelt over de dingen die hij tijdens zijn poolreizen heeft ontdekt over de Noordwest Passage, was ook mijn nieuwsgierigheid gewekt en bedacht ik: dit wordt ons volgende project’.

Lees het uitgebreide artikel van Paul Schaap in de papieren of digitale Schuttevaer , alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC