Hoorn kiest voor watertoeristen belasting

De invoering van watertoeristenbelasting in Hoorn gaat door per 1 juni van dit jaar. Dat heeft de gemeenteraad van Hoorn gisteravond besloten. Het gaat om 2 euro per persoon per nacht/dagdeel. Tevens werd ook toeristenbelasting ingevoerd voor de hotels, campings en B&B’s, dit wordt een bedrag van € 2,50 per nacht.

Het betrof een voorstel van de gemeenteraad om de toeristenbelasting weer in te voeren. Die vindt het ‘rechtvaardig’ dat toeristen mee gaan betalen aan alle voorzieningen. Niet alleen de inwoners moeten opdraaien voor de kosten, maar ook degenen die er van profiteren zonder belasting te betalen.

Vanuit de gemeenteraad kwamen verschillende amendementen op het voorstel, waarvan alleen de uitsluiting van kinderen onder dertien jaar het haalde. Een voorstel van de VVD om de bruine vloot te ontzien sneuvelde al in een eerder stadium.

Vanuit Hoorn varen nog 3 zeilende charterschepen: de Mothergoose, Egberdina en de Toekomst. Wanneer hun gasten als watertoerist worden beschouwd zal dit een kostenpost betekenen tot wel € 5.000,-. De invoering per 1 juni maakt het moeilijk om deze kosten aan reeds geboekte klanten door te berekenen. Wanneer deze schepen de kosten in de toekomst gaan doorberekenen zal hun concurrentie positie worden verzwakt.

Schipper eigenaar Wouter van Dusseldorp van de Egberdina: “Het varen uit een haven waar nauwelijks nog bruine vloot is maakt ons product al niet sterker. Een verdriedubbeling van de kosten in de haven van Hoorn komt na de btw verhoging van dit jaar echt ongelegen. Nu ik 33 jaar vanuit Hoorn vaar ga ik me serieus oriënteren op een andere afvaarthaven voor de Egberdina.”

Voor schepen met slaapaccommodatie betekent de watertoeristenbelasting al gauw een verdubbeling van de kosten voor een overnachting in Hoorn. Voor de schepen die met vaste arrangementen naar Hoorn varen is dit moeilijk door te rekenen aan hun klanten.

EOC
BBZ