BBZ pleit voor on the job opleiding van de deksman

Serieuze en consentieuze ondernemers en schippers leiden de beginnende deksman zelf al op aan boord. Formaliseer de praktijk van de goede schippers en maak dat tot de wettelijke standaard. Dat is wat volgens de BBZ de uitkomst zou moeten zijn van de Europese onderhandelingen over de opleidingseisen voor de deksman. De BBZ heeft de Nederlandse overheid laten weten dat als de deksman straks verplicht eerst een opleiding moet volgen voor hij of zij aan de slag kan, dat direct zal leiden tot personeelstekorten in de vloot.

Europa werkt aan opeleidingseisen voor de deksman in de binnenvaart, de ‘maat’ in zeilvaarttermen. De eerste voorstellen die door de Lidstaten werden geopperd gingen nog over een verplichte schoolgang met lessen over motorentechniek en elektra. Het laatste voorstel is dat er een verplichte driedaagse opleiding komt die op school of aan boord van een schip wordt gegeven. De opleiding zou verzorgd moeten worden door een door de overheid erkende opleider. De leerling deksman moet volgens het voorstel onderwezen worden in de grondbeginselen van de EHBO, de omgang met gevaarlijke stoffen, de gevaren van lawaai en de gevaren van de werkomgeving aan boord.

Hoewel de voorstellen gelukkig al iets minder catastreus lijken, zijn we nog ver verwijderd van een goede uitkomst. De BBZ vindt dat elke schipper erkend moet worden als opleider. De deksman kan dan, terwijl hij of zij in dienst is en geld verdient, vertrouwd worden gemaakt met de gevaren van het vak en algemene veiligehidsbeginselen. De RI&E is al een prima basis voor de veiligheidsopleiding aan boord. Er kan een uitgebreider trainingsprogramma vastgesteld worden maar de essentie is dat de opleiding gebeurt aan boord. Dekslieden worden dekslieden juist omdat ze school even beu zijn. En voor aspirant dekslieden die dat willen zijn er al mogelijkheden om een cursussen te volgen van een commerciële aanbieder.

Wil je meer weten over het onderwerp en de reactie van de BBZ op de Europese voorstellen, neem dan contact op met paul@debbz.nl.