Raad van State kijkt naar riviercruiseschepen Hoorn

Moet het gemeentebestuur van Hoorn optreden tegen de aantasting van het uitzicht op het Oostereiland door grote riviercruiseschepen? De Raad van State gaat die vraag nu beoordelen op verzoek van de Belangenvereniging van Bewoners van het Havenkwartier.

De vereniging eiste maatregelen van het gemeentebestuur, omdat de enorm lange schepen het zicht op de historische bebouwing op het Oostereiland volledig afdekken. En dat is volgens de vereniging een aantasting van het beschermde cultuurhistorische stadsgezicht.

De gemeente zit er blijkbaar niet mee en ziet ook geen kans om tegen de lange schepen op te treden. Het bestemmingsplan voor het havengebied regelt niet de aantasting van het stadsgezicht door schepen, zegt een woordvoerder. Hij zegt zich ook niet te herkennen in die aantasting.

Kansen
De advocaat van de vereniging ziet dit anders. “Als het bestemmingsplan niet over schepen gaat, dan is alles geoorloofd. Ook het aanleggen van een olietanker. En dat is toch niet de bedoeling geweest toen het bestemmingsplan werd vastgesteld.” Volgens hem biedt het bestemmingsplan dus wel een kans voor de gemeente om op te treden tegen de lange riviercruiseschepen. Bij het bestemmingsplan horen bijlagen waarin staat dat het gemeentebestuur het cultuurhistorische stadsgezicht moet beschermen.
Het is volgens de advocaat de laatste jaren volledig uit de hand gelopen met de schepen die zeker twee keer zo lang zijn geworden.

Vergrootglas
De rechtsgeleerden van de Raad gaan nu de planregels onder een vergrootglas leggen. Duidelijk is wel dat de raadsvoorzitter over die regels wel enige twijfels heeft. Hij bleek ook verbaasd dat het bestemmingsplan voor het havengebied geen regels heeft voor het soort schepen dat van de haven gebruik maakt.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Lees het gehele artikel op de bron: Westfries Weekblad

EOC
BBZ