Drie uur inspectie op Wad ‘te weinig’

De Waddenvereniging is ontevreden over de inspectiecapaciteit op de Waddenzee. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt daar dagelijks 3 tot 3,5 uur voor vrij. Dat is veel te weinig, vindt de vereniging. Ook omdat het lastig is om ordeverstoorders in het Natura 2000-gebied op heterdaad te beboeten.

Op verzoek van de Tweede Kamer zette Natuurminister Carola Schouten alle inzet op een rijtje. De Waddenunit van haar eigen ministerie heeft vier schepen in de vaart voor de Waddenzee. In 2017 maakten die nog ruim 14.000 uren vol, maar in 2018 was dat gezakt tot 12.300 uur. Ieder schip besteedt slechts 10 tot 12 procent van zijn tijd aan inspecties en controles.

De minister denkt dat het voldoende is. Van de aanwezigheid van de schepen gaat al een preventieve werking uit, denkt zij. Schade aan de natuur kan volgens de minister „in voldoende mate worden voorkomen”.

De Waddenunit deelde vorig jaar veertien processen-verbaal uit voor overtredingen van de Wet op de Natuurbescherming. Het betrof veelal schippers die in een gesloten gebied voeren. Vijf kregen een waarschuwing.

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19)

EOC
BBZ