Chartervloot economisch belangrijk voor Harlingen

Burgemeester Roel Sluiter opende de Vlootdag Harlingen op zaterdag 13 april. ‘Sinds mensenheugenis openen we het vaarseizoen met de Harlinger Vlootdag. Een teken van de lente. Verwaaid gezang bereikt onze oren. Onlangs stond ik aan de haven – klotsende baren, klapperende vlaggen. Het leven is áf, dacht ik. Aan mijn geestesoog trok een illusoir droombeeld van toekomstige wendingen voorbij. Precies op dát moment schoof er een schoener door het beeld, de Fata Morgana. Hoe symbolisch wil je het hebben voor het nieuws dat vandaag bekend werd: óók in 2022 bezoekt de Tall Ships Race de stad Harlingen. Hieraan vooraf ging intensief overleg tussen Stichting Harlingen Sail, Sail Training International (STI) en de gemeente Harlingen.’

Steeds hechter werd in de loop der jaren de relatie tussen gemeente en schippers. De laatsten laten zich al sinds begin jaren ‘90 vertegenwoordigen door de VBZH. Hun voorzitter Paul Scheffer, voorheen burgemeester van Harlingen, verwees naar het goede overleg rondom de nieuwe cruisesteiger en de Tall Ships Races 2018. Ook incidenten, voetangels en klemmen rondom het veelzijdig gebruik van de Willemshaven leidden tot goede afspraken. 

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

EOC
BBZ