Delfzijl niet gelijk met Harlingen in Tall Ships


Harlingen en Delfzijl, twee Nederlandse havensteden die de Tall Ships Races in 2022 hosten. De organisatie zag dat wel zitten. Delfzijl echter niet. Opgetogen maakte de gemeente Harlingen een week geleden bekend dat zij in 2022 weer gastvrouw mag zijn voor het internationale zeilevenement. „Ze konden eigenlijk niet om ons heen”, meende voorzitter Jan Reier Arends van de Stichting Harlingen Sail.

De in Gosport gevestigde organisatie wilde naast twee nog onbekende buitenlandse steden ook Delfzijl in het programma opnemen. De Groningers hadden eind 2017 al laten weten graag mee te doen aan de editie van 2022. Het bidbook van Delfzijl viel bij de Engelse keuzeheren in goede aarde, zodat ook de Groninger havenstad werd aangewezen als ‘hostport’.

Voorzitter Jan Koolhof van Stichting Delfsail werd een week of drie geleden op de hoogte gebracht van het voornemen. „We hebben meteen gezegd dat we daar als bestuur goed over na moesten denken. Twee Nederlandse havensteden, die redelijk dicht bij elkaar liggen en dan binnen veertien dagen zo’n groot evenement organiseren. Dat is voor het publiek niet goed en ook voor de sponsoren niet. We hebben daarom besloten ons terug te trekken. De STI begrijpt nu ook dat de keuze gevoeligheden kent.

We organiseren nu in 2021 zelf ons sailevenement. Daartoe zijn we in staat. Beide opties hebben we in onze voorbereiding steeds meegenomen. Het is voor ons een kwestie voor schakelen naar het andere plan, dat beslist geen plan B is.”

Dat Harlingen en Delfzijl door STI beide zijn aangewezen, is volgens Koolhof een ongelukkig besluit geweest van STI. „Voor de Nederlandse havens en tall ships is het beter om de evenementen te spreiden. Dat hebben we in onze gezamenlijke vergadering met andere havens en schepen dinsdag ook zo beoordeeld.” Dit jaar vindt in Scheveningen een groot evenement plaats, volgend jaar is Sail Amsterdam. In 2021 volgt een zevende editie van Delfsail en in 2022 is Harlingen aan bod.

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19)

BBZ
EOC