Rooie Gerrit verlaat Pieperrace

Rooie Gerrit zat 35 jaar in de organisatie van de Pieperrace en al die jaren zeilde hij ook zelf mee. De laatste jaren op het tjalkje Jacobschelp, maar zelfs bij hem, inmiddels rond de 80, wordt het lichaam stram en tijdens de prijsuitreiking kondigde hij zijn afscheid aan. Iedereen was het er volmondig mee eens: ‘Gerrit, je bent geweldig en we zijn je zeer dankbaar, wat je voor de bruine vloot hebt gedaan!’

De opkomst voor de Pieperrace met 57 schepen was goed, de haven van Volendam bijna vol. Zaterdag 6 april begon bewolkt, de noordoosten wind was zwak en pas in de middag kwam de zon te voorschijn.

Bij de grote klippers had het spannend kunnen worden, want de Hoge Wier was ook weer present. Jammer, zaterdag bleef ze voor de kant en zondag lag ze vol kijkers bij de finish voor anker. Nu zou de Eensgezindheid, of misschien wel de Deinemeid gaan winnen. Maar het liep anders: de stevenaak La Boheme van Leon van der Loo kwam met een voorsprong van zeven minuten als eerste door de finish. Dat is bij licht weer een flinke voorsprong.

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Foto: Gerie Smit

EOC
BBZ