Brainstormen op de oceaan

Bijna zeven maanden was de zeilbrik Morgenster afgelopen winterperiode onderweg, waarbij twee keer de Atlantische Oceaan werd overgestoken. Een flink deel van de tijd fungeerde het schip als varende denktank in het kader van het Quest for Change programma, onderdeel van het Clean2Antarctica project van visionair Edwin ter Velde.

In drie legs werd door studenten en jonge professionals gezocht naar duurzame strategieën en/of oplossingen voor problemen uit de industrie. Ze zijn blij om weer even terug te zijn op hun vertrouwde plek in Museumhaven Willemsoord in Den Helder. Hoewel er voor het nieuwe vaarseizoen nog flink wat onderhoudswerk moest worden uitgevoerd, maakten schipper-eigenaar Harry Muter en medefirmant en beoogd opvolger Jakob Fremgen eind maart toch even tijd vrij voor dit interview.

Over de avonturen die de drie groepen jongeren al varende hebben meegemaakt, vertelt Muter: ‘In eerste instantie had Edwin ter Velde contact met ons gezocht om zijn Solar Voyager, een terreinwagen gemaakt uit afvalstoffen, met de Morgenster naar Antarctica te brengen.

Lees het uitgebreide artikel van Paul Schaap in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC