De Tiessenkai in Kiel: onzekere toekomst

Zeelucht kan worden geïnhaleerd op bijna elke hoek van Kiel – dankzij de Kieler fjord. Hier kunnen bezoekers voelen hoe het in Kiel lang geleden moet zijn geweest. Over een paar dagen zullen er weer veel traditionele zeilschepen op de Tiessenkai zijn. Daarnaast is er nu tien jaar een havenfestival met de “Tag am Kai”. Maar de federale overheid gaat binnenkort beslissen over de toekomst van de ongeveer 300 meter lange kade.

Vorig jaar had de federale rekenkamer het gebied aan de sluis naar het kanaal van Kiel onderzocht. De conclusie – de kade is achterstallig in onderhoud en verkoop van het gebied werd aanbevolen aan het verantwoordelijke ministerie van transport. In een eerste stap kwam het ministerie volgens de Waterways and Shipping Administration (WSV) tot de conclusie dat de Tiessenkai niet langer nodig was als vluchthaven. Deze status verliest de kade volgende maand, zo wordt gezegd in een reactie van de WSV. Dit betekent onder meer dat bepaalde investeringen niet langer nodig zijn.

Onzekerheid bij restauranthouders en zeilers
Het Schiffercafé aan de Tiessenkai in Kiel Holtenau is een populaire bestemming. Dit jaar kunnen de traditionele zeilers nog aanmeren, maar niet over de hele lengte. Het wordt ook krap, omdat de zogenaamde jachthaven gedeeltelijk wordt afgebroken. Volgens de Waterway and Shipping Authority van Kiel-Holtenau is de schade een overstromingsschade van vorig jaar.

Op ongeveer honderd meter van het café organiseert Cay Helmich zeiltochten. Hij vertelt over de onzekerheid van eigenaren van traditionele schepen: “Er is geen andere haven in Kiel geschikt voor deze schepen.” Daarom zijn schippers al op zoek naar alternatieven, onder meer in Eckernförde en Rostock.

Voor Kiel is de Tiessenkai een belangrijke bestemming, legt burgemeester Ulf Kämpfer (SPD) uit. Maar hij benadrukt ook dat de stad niet de eigenaar is: “Toch willen we er alles aan doen om de traditionele zeilschepen daar te houden, en anders gaan we zoeken naar alternatieven. ” De toekomst blijft onzeker.

Het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voordat de bouw van het nieuwe slot is voltooid. Bewoners, restauranthouders en zakenmensen verwachten een bouwperiode van tien jaar. Ze zijn bang dat gedurende deze tijd de Tiessenkai volledig gesloten zal zijn en alleen voor de schepen van de WSV beschikbaar. Alex Stieler, die een café runt, maakt zich ook zorgen: “Als de schepen niet vastmaken, komen er geen mensen meer.” Hij is vooral geïrriteerd over het informatiebeleid.

Lees het gehele artikel op de bron: NDR

BBZ
EOC