Tall Ships Races naar Harlingen: ‘Ze konden eigenlijk ook niet om ons heen’

Na startplaats in 2014 en finishstad in 2018 is Harlingen in 2022 de tweede havenstad die de Tall Ships Races zullen aandoen.

Driemaal op een rij. Jan Reier Arends, voorzitter van de Stichting Harlingen Sail, is zeer verguld met de deelname in 2022 aan het internationale nautische evenement. Alle keren dat Harlingen zich kandidaat stelde voor deelname aan de zeilwedstrijd voor (historische) windjammers werd de stad door organisator Sail Training International in het programma opgenomen.

Naar alle waarschijnlijkheid is Harlingen de tweede plaats die de schepen zullen aandoen. Helemaal vast ligt dit nog niet. Het zou betekenen dat de vloot in het weekeinde van 17/18 juli aanmeert. ,,Dat valt samen met de start van de zomervakantie. Een prachtige timing in verband met het opstappen van trainees’’, stelt Arends. Het liefst was Harlingen echter startplaats geworden.

Vlootdagen
Welke andere steden worden aangedaan is nog niet bekendgemaakt. Arends is een maand geleden al op de hoogte gebracht. Nu Harlingen dit weekeinde de Vlootdagen viert, was het een mooi moment om de aanwijzing bekend te maken. De voorzitter is op de hoogte van de andere plaatsen, maar wil daarover geen uitlatingen doen. Bekend is dat Delfzijl ook graag in 2022 zou meedoen. Tussen beide steden ontstond hierdoor de voorbije maanden enige animositeit.

Burgemeester Roel Sluiter is ‘dolblij dat het gelukt is dat Harlingen er weer bij zit’. ,,Met de Tall Ships Races hebben we al eerder mogen laten zien hoe een compacte gemeenschap een evenement met elkaar kan organiseren en tot een groot succes kan maken. De honderdduizenden bezoekers verspreid over vier dagen waren daar het bewijs van.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC Plus

BBZ
EOC