‘Nieuwe’ geul Ameland klaar, maar werkt nog niet

Met de bochtafsnijding zijn nu vier van de beoogde vijf ‘versnellingsmaatregelingen’ op de lijn Ameland-Holwerd genomen. Toch blijven er vertragingen.

Dat werd gistermiddag even pijnlijk duidelijk. Bovenin de veerterminal op de Holwerder pier was een feestelijke ceremonie, waarbij de bochtaf-snijding feestelijk geopend werd. De bochtafsnijding die voor liefst zes minuten tijdswinst zou moeten zorgen op de door vertragingen geplaagde veerverbinding tussen Holwerd en Ameland.

Tegen een strakblauw Wad hielden Wagenborg-directeur Ger van Langen, Rijkswaterstaat-directeur Mieke Attema en burgemeester van Ameland toespraken. Beneden zat de terminal evenwel vol met passagiers die baalden van wéér een dikke vertraging: een half uur.

Het vakmanschap waarmee de klus is geklaard, staat niet ter discussie. Baggeraar Gebr. Van der Lee deed snel en binnen budget wat werd gevraagd: een bocht doorsteken en het nieuwe stuk geul op de gewenste breedte en diepte houden. Toch laat het resultaat nog op zich wachten. Een eerste test bracht Wagenborg vorige week niet het verlangde resultaat.

Volgens Attema is het nu aan „de natuur” om van de U-vorm die het nieuwe stuk geul heeft een V-vorm te maken, zodat er „meer uitwijkmogelijkheden” komen. Nu kunnen twee veerboten elkaar op het nieuwe stuk nauwelijks passeren. „We moeten afwachten of het beter wordt.”

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)

BBZ
EOC