Overstap van Charterklipper naar Motorpassagiersschip

Evert Jan Muurling en Steffie Kranz zijn eigenaar van de charterklipper Gouwzee en sinds een jaar tevens van het motorpassagiersschip Fleur. De Gouwzee staat te koop.

Evert Jan Muurling (1975) en Steffie Kranz (1972) hebben een achtergrond in de zeilchartervaart. Muurling heeft van jongs af veel gezeild. Tijdens zijn studie hoger laboratorium-onderwijs besloot hij een jaartje te gaan varen op een charterschip. Dat voldeed zo goed dat hij er nog een jaar achteraan plakte. Het zijn er uiteindelijk meer dan twintig geworden.

Hij begon in 1997 als maat op de tweemastklipper Alliantie en deed de Enkhuizer Zeevaartschool. In 1999 werd hij vijf jaar zetschipper op de Almere en de Zeester. Wat trok hem in de chartervaart? “Ik vond het zeilen leuk, maar deed ook al scouting en zeilscholen”, vertelt Muurling. “Veel met mensen, dat is het leukste van het vak.”

Kranz komt uit Duitsland en kwam in 1996 en 1997 met de zeilchartervaart in aanraking als organisator van jeugdreizen. Dat was op de keenaak Alida van Ron Goemans. “Dat is een schip dat speciaal gebouwd is voor de Rijn”, vertelt Kranz. “Het heeft maar 70 centimeter diepgang, is heel licht en je kan er fantastisch mee zeilen. Ik vond het varen wel eleuk en ook het met mensen samen zijn. Maar ik had ook 24 uur verantwoording en dat vond ik een beetje vermoeiend.” Dus vroeg ze Goemans hoe ze maat kon worden. Dat werd ze in 1998 op de Allure, de Alliantie en de Südwester. Kranz haalde op het KOF haar GtootVaarbewijs.

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant

Foto: Heere Heeresma jr.


EOC
BBZ