Overgangsbepalingen alleen voor geldig certificaat


Zonder een geldig binnenvaartcertificaat kan er geen gebruik worden gemaakt van de  overgangsbepalingen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kosten voor het verkrijgen van een nieuw certificaat. Deze nieuwe regel geldt vanaf 1 februari 2020. Kijk voor meer informatie op de website van ILT.

Eigenlijk is het geen nieuwe regel. Het is een nieuwe interpretatie van de bestaande wet. Een scheepseigenaar met een verlopen certificaat van onderzoek spande een rechtszaak aan tegen de Minister en verloor, met dus behoorlijke consequenties voor de hele vloot. Als een soort van compensatie is er wel meer ruimte gekomen om een schip eerder te laten keuren. ILT en de keurende bureau’s zeggen eigenaren tijdig te gaan informeren over het dreigende verloop van het certificaat maar het is vast verstandig om zelf ook wat alarmbellen op scherp te zetten