Hoorn krijgt toeristenbelasting, misschien niet voor chartervaart

Op 7 mei zal de gemeenteraad van Hoorn beslissen dat de toeristenbelasting opnieuw wordt ingevoerd. Zo veel werd gisteravond duidelijk tijdens de commissievergadering.

In 2011 is de toeristenbelasting geschrapt, om de stad aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Nu wil Hoorn deze belasting weer invoeren ’om de gebruiker mee te laten betalen aan de kosten die de gemeente voor toerisme maakt’. Streefdatum voor invoering is 1 juni. Het is de bedoeling toeristenbelasting te gaan heffen via de aanbieder, op nachtverblijf (2,50 euro per persoon per dag) en bij watertoeristen (2 euro p.p.p.d). Geraamde opbrengst is dan 454.171 euro.

Tegenstanders riepen gisteren dat er geen garanties zijn dat het geld wordt besteed aan zaken die toerisme ten goede komen. Voorstanders betoogden dat Hoorn al enorm veel aan die zaken betaalt en dat het juist goed is dat toeristen daar nu een deel van gaan meebetalen.

Hoorn Lokaal wil de Bruine Vloot sparen. Dat kan mogelijk via een subsidie voor drijvende cultuurhistorische jachten, gaf wethouder Marjon van der Ven aan.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

BBZ
EOC