Toezicht op grote containerschepen faalt

De ramp met de MSC Zoe van begin januari in de Noordzee dreunt nog stevig na. Met als grote vraag: waar ging het mis? Justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn inmiddels gestart met onderzoeken. Dat gaat lang duren. Omrop Fryslân en RTV Noord doken alvast in de wereld van de containerschepen, die maar groter en groter wordt.

Het is wereldwijd de snelst groeiende vorm van vervoer. De overheden kunnen die onstuimige groei bij lange na niet bijbenen. Zij schieten tekort op het gebied van controles en handhaving, concluderen de beide omroepen. Met als gevolg dat er nogal wat misgaat bij het beladen van deze enorme schepen. Daardoor zijn ze bij onverwachte omstandigheden op zee extra kwetsbaar.

Sjorren en twistlocks
Volgens verschillende bronnen laat het toezicht op het laden en lossen van de grootste containerschepen ter wereld ernstig te wensen over. Uit een lijvig rapport van het Amerikaanse Department of Commerce blijkt dat in zo’n 20 procent van de gevallen het verlies van containers te wijten is aan gebrekkig sjorren. Containers zijn dan dus niet stevig genoeg vastgesjord aan het schip en aan elkaar.

Daarbij laat de kwaliteit van zogenaamde twistlocks nogal eens te wensen over. De opgestapelde containers worden vanaf de zesde rij niet gesjord met stangen, maar alleen vastgezet met twistlocks; een soort hoekijzers van gietijzer. Ze kunnen breken als er zware krachten op worden uitgeoefend, zoals bij de ramp met de MSC Zoe is gebleken.

Inhoud van de containers
De inhoud van de containers is vaak zo goed als onbekend. In veel gevallen wijkt ook het van tevoren opgegeven gewicht van een container af van de werkelijkheid. Niek Stam van FNV Havens: “Het gaat echt niet om een paar kilo meer dan opgegeven. Dat wijkt soms tonnen af.”

Op Omroep Friesland vind je meerdere uitgebreide artikelen over containerschepen. Zo ook dit artikel

Foto: OVV

BBZ
EOC