Update voor open source navigatieprogramma OpenCPN

OpenCPN is een veelgebruikt navigatieprogramma voor aan boord. Het is open source, gratis en heeft veel handige functies. Na maanden werk is er nu een grote update geweest en kun je nu versie 5.0 van OpenCPN downloaden.

Het programma is voor veel besturingssystemen beschikbaar, waaronder MacOS, Windows en Linux, maar ook Raspberry Pi. Het ondersteunt verschillende soorten kaarten, GPS en AIS-weergave, GRIB-files, routering en meer. In de nieuwe versie is een flink aantal veranderingen doorgevoerd. Het algemene uiterlijk van het programma is flink onder handen genomen, als ook de toolbar. In het kan je nu ook twee kaarten tegelijkertijd zien. Daarnaast zijn vele nieuwe functies toegevoegd.  

App voor Android
Voor gebruikers met een telefoon dat werkt op het Google-platform ‘Android’ is er ook een app. Deze app is niet gratis en heeft veel van de mogelijkheden van het computerprogramma.

Downloaden:
Via de website van OpenCPN kan je Open CPN 5.0 installeren. Het programma bevat nog geen kaarten. Die moet je zelf toevoegen. Voor € 17,85 kan je voor OpenCPN een up-to-date ‘oeSENC’ kaart van geheel Nederland aanschaffen. Op de site vind je een handleiding met verdere instructies.

EOC
BBZ