Drijvende zonnepanelen bij waterbedrijf Andijk

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is bezig met een duurzaamheidsslag. Zo worden er onder meer 73.000 zonnepanelen geplaatst, waarvan straks een groot deel op het IJsselmeer ligt te dobberen.

Fase 1 is net begonnen: er worden de komende tijd zo’n 14.500 zonnepanelen aangelegd op daken en velden. In totaal legt PWN in Noord-Holland zo’n 87.500 zonnepanelen aan. Het project vergt een flinke investering, vertelt directeur Joke Cuperus. ,,Maar we hebben ook subsidie van het Rijk gekregen om te kunnen verduurzamen. Het is eerst een investering, maar uiteindelijk besparen we er geld mee, omdat we onze eigen energie opwekken. Zoals altijd met dit soort projecten lopen de kosten voor de baten uit, maar we kiezen hier natuurlijk niet voor als het ons niet oplevert.’’

Misschien een opvallende keuze voor een waterbedrijf, maar er komen ook veel zonnepanelen op het water te liggen. 73.000 in totaal. Deze worden aangelegd bij Hoofddorp en op het IJsselmeer, in de buurt van de PWN-locatie bij Andijk. Hiermee wordt stroom opgewekt ongeveer gelijk aan de jaarlijkse energievraag van zo’n 9000 huishoudens. Dit gebeurt in fases: in september wordt bij Andijk begonnen met de aanleg van de eerste dobberende panelen, in Hoofddorp wordt 2020 gestart en in Andijk wordt in 2021 het laatste deel van de panelen neergelegd.

Andijk
Bij die laatste locatie komen de meeste panelen te liggen. Het IJsselmeer is de grootste waterbron voor PWN, hier komt zo’n twee derde van het water vandaan. Deze drijvende panelen liggen niet plat op het water, maar iets er bovenop. Als een soort vlot. Ook kunnen deze panelen met de zon meedraaien, zodat de panelen optimaal rendement kunnen leveren, legt Reinders uit. Ze zijn van het Nederlandse merk Floating Solar en wekken volgens Reinders meer energie op dan reguliere panelen, omdat deze dus meebewegen met de zon.

Lees het gehele artikel op de bron: Gooi en Eemlander

Filmpje van Floating Solar BV: