Witte vloot kan Hoorn moeilijk vinden

Vrijdagmiddag

Deborah Oudt zat vrijdagmiddag relaxed bij het vuurtorentje in Hoorn, toen ze uit de mist plotseling een riviercruiseschip op zich af zag komen. ,,Uit het niets. Er was misschien tien meter zicht. Ik schreeuwen! Ik wilde al bijna te water springen, maar gelukkig kon hij nog op tijd stoppen.’’ Het schip sloeg achteruit en voer even later alsnog de Hoornse haven in.

vrijdagochtend

Vrijdagmorgen schoof riviercruiseschip Viking Gefjon de stenen van het middeldijkje op. Jeroen van Apeldoorn van bunkerschip Atalante hoorde het schip op de stenen schrapen. Op Marinetraffic was te zien dat ze met een snelheid van 5 knopen op de dijk liep. Ze kwam zelf weer los en vond de haveningang in tweede instantie.

De Edelweiss na de aanvaring

Afgelopen woensdag kwam een riviercruiseschip in de problemen bij Nijmegen. Na een aanvaring in de vroege ochtend met een opvarend vrachtschip ramde de Zwitserse Edelweiss een pijler van de spoorbrug. Er ontstond een groot gat in het schip boven de waterlijn en door een felle brand op het voorschip viel het licht uit. De brand kon snel geblust worden en de 160 gasten en 41 bemanningsleden werden door schepen van politie, brandweer en Rijkswaterstaat geëvacueerd.

Wellicht wordt het tijd om in Hoorn na te denken over de evacuatie van 200 gasten van een zinkend wittevloot schip.

BBZ
EOC