Zandoevers langs Houtribdijk zo goed als klaar

De versterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met nieuwe zandoevers is afgerond. Over een lengte van tien kilometer is er zo’n tien miljoen kubieke meter zand opgespoten, meer dan er normaliter in een jaar langs de hele Nederlandse kust wordt gestort. De nieuwe zandoevers zijn de afgelopen dagen al direct op de proef gesteld, met stormachtige windsnelheden en flinke golfslag.

Nu het zand is opgespoten gaat de aannemer verder met de afwerking. Dat betekent dat de oevers aan beide zijden van de dijk op exact de vereiste hoogte worden gebracht, de eerste 70 meter gering aflopend boven water en nog eens zo’n afstand onder water. Ook wordt het zand volgens Rijkswaterstaat de komende periode verder ingezaaid met een grasmengsel, om verstuiving van het zand tegen te gaan.

Het zand voor de oevers is in de directe omgeving gewonnen. Opgezogen bodemmateriaal dat niet geschikt was voor de dijkversterking is ingezet voor de aanleg van Trintelzand, het nieuwe natuurgebied in het Markermeer.

In 2020 moet de hele versterking zijn afgerond.

Foto: Rijkswaterstaat

BBZ
EOC