Vissers mogen lading MSC Zoe niet uit zee halen

Nederlandse vissers staan te trappelen om afgevallen lading van het containerschip Zoe uit zee te halen. Maar ze mogen niet.

Liefst 35 vissers meldden zich als vuilophalers. Rederij MSC maakte tot nog toe slechts gebruik van de diensten van één van hen. De vissers wendden zich daarop tot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Dat concludeert nu dat helpen onmogelijk is; regels van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) staan zo’n dubbelfunctie in de weg.

Schadeposten allengs hoger
De handen van de vissers jeuken, weet Egbert van der Tuin van de Nederlandse Vissersbond. Ze weten dat met iedere storm de rotzooi, afkomstig van het containerschip Zoe verder weg drijft in zee. De verwachte schadeposten worden allengs groter. ,,Als het zo doorgaat, gaan de schades in de tientallen- en zelfs honderdduizenden euro’s lopen. En intussen worden er in de informatievoorziening steeds meer muurtjes opgetrokken.’’

Van der Tuin heeft de indruk dat het ministerie best van goede wil is. ,,We hebben het idee dat er veel wordt gefrustreerd door de reder.’’ Zo hielden de bergers de locaties van vindplekken van containerdelen op de zeebodem ,,angstvallig geheim’’. Pas maandagochtend kregen de vissers via de Kustwacht eindelijk een kaartje onder ogen.

Tientallen vissers wilden gaan vuilvissen door hun netten als sleepnet over de bodem te bewegen. Toen de rederij niet toehapte, stapten ze naar het ministerie van Carola Schouten. ,,We zeiden: kunnen júllie ons dan niet tijdelijk inzetten?’’ Nee dus. De vissers hebben een ontheffing nodig van het ministerie. Ze hoorden dat daaraan te veel juridische haken en ogen zitten.

Volgens de Coördinatie Regeling Waddenzee (CRW) zijn in het Waddengebied nu 19 containers en 185 containerdelen geborgen. Hulp bij de berging is ,,vanwege regelgeving niet mogelijk’’, aldus het orgaan.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

BBZ
EOC