Controleer je GPS-systeem na 7 april

Het is mogelijk dat je GPS-systeem na 7 april niet meer correct functioneert. In de nacht van 6 op 7 april vindt namelijk de ‘GPS-omwenteling’ plaats. Het telsysteem van GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Een beetje zoals bij oudere auto’s vroeger, als de kilometerteller na 99.999 km weer oversprong op 0 km.

De GPS-omwenteling kan ertoe leiden dat navigatiesystemen ‘in de war raken’ en niet meer goed functioneren. Het gaat om GPS-ontvangers van tien jaar oud of ouder die van slag kunnen raken, tenzij ze een software-update hebben gehad. Om vervelende situaties te voorkomen adviseert Agentschap Telecom om je GPS-systeem goed te controleren na 7 april.   

GPS-ontvangers hebben weektellers. Op 6 april bereiken ze week 1024 en springen ze terug op 0. Plotseling is het weer 1999. GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen. Een apparaat dat twintig jaar achter loopt kan makkelijk verdwalen. Of het wordt heel traag, zoekend naar satellieten op de plek waar die 20 jaar geleden hingen.

Smartphones hebben moderne software. Zij ondervinden geen last van de GPS Omwenteling. Dat geldt in principe voor alle navigatieapparatuur die de afgelopen tien jaar is gebouwd. De weektellers in moderne GPS-ontvangers kunnen veel verder tellen dan 1024. Ze gaan door tot week 8192. Dat is over 157 jaar, dus we kunnen weer even vooruit.

Nadere informatie over de omwenteling, lees je in deze PDF.

BBZ
EOC