Basistraining Zeilvaart beoogt bewustzijn en vakmanschap

‘Men denkt wel eens dat wij uit zijn op verplichte diploma’s. Dat is echt niet zo. Integendeel. Aandacht voor veiligheid, vanuit de mensen zelf, vanuit hun vakmanschap, dat is de beste waarborg tegen ongevallen.’ Docent Peter Lock is al 15 jaar betrokken bij de Basistraining Zeilvaart. Wat is zijn rol daarin en waarom is training nodig?

Lock: ‘Versnelling van onze levensstijl en de toenemende bevolkingsdruk leggen beslag op ruimte en tijd. Dit verscherpt de regelgeving. Met vakmanschap, communicatie en vooral door ons bewust te zijn van de manier waarop we werken kunnen we de regels voorblijven.’ Gedreven kun je Peter Lock wel noemen. Klein van stuk, met grote ideeën. Als Texelaar altijd aan het strandjutten. Trots op de natuur van Texel. Trots ook op de Texelstroom in de haven van Oudeschild, al is hij niet meer betrokken bij deze oude loodsbotter.

‘Het varen met de oude schepen zit diep. Het geeft ons inzicht in de prestaties die onze voorouders leverden. In het verleden liggen inzichten waar we ook vandaag nog wat aan hebben.’

Lees het uitgebreide, paginagrote artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer , alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Gijs van Hesteren

EOC
BBZ