ChristenUnie: ‘Vliegroute Lelystad Airport ook over IJsselmeer’

De ChristenUnie wil bij de herverdeling van het luchtruim in 2023 onderzoeken of er vanaf Lelystad Airport ook gevlogen kan worden over het IJsselmeer. Volgens Tweede Kamerlid Eppo Bruins moet er gekeken worden naar alternatieve routes: “Minimale overlast voor bewoners moet centraal staan.”

De vliegroutes die ontworpen zijn voor Lelystad Airport lopen op dit moment over Overijssel en Gelderland. Bewoners vrezen geluidsoverlast door de laagvliegende toestellen. In 2023 wordt het luchtruim opnieuw heringedeeld. Bruins loopt daar nu op vooruit.  

Werkbezoek
Bruins kwam op het idee voor een route over het IJsselmeer toen hij vorig jaar op werkbezoek was in Gelderland. “Ik had er eerder nooit bij stilgestaan, maar toen dacht ik: ‘Is het niet veel handiger om de routes via het IJsselmeer te laten lopen?’. Alleen kreeg ik toen te horen dat het niet mogelijk is, omdat er afspraken zijn gemaakt met Schiphol.”

Voorbehouden aan Schiphol
De alternatieve route via het IJsselmeer lijkt een ideale oplossing, maar op dit moment vliegen daar al vliegtuigen vanaf Schiphol. In 2008 is aan de zogenoemde Alders-tafel, het overlegorgaan over de luchtvaart in Nederland, afgesproken dat ander luchtverkeer nooit de Schipholroutes boven het IJsselmeer mag hinderen.

Het plan van Bruins voor de ‘IJselmeerroute’ kreeg deze week ook de nodige kritiek. Zo zei gepensioneerd KLM-gezagvoerder Ruud Holswilder dat de meeste vakantievluchten vanuit Lelystad richting het zuiden gaan. “Via het IJsselmeer uitvliegen of aanvliegen zorgt dat je een enorm stuk verder vliegt. Dat vergt dus veel meer kerosine en uitstoot. Dus leuk bedacht maar praktisch niet uitvoerbaar.”

BBZ
EOC