Amsterdam verliest nog twee cruiserederijen

Weer trekken cruiserederijen schepen terug uit Amsterdam vanwege de nieuwe toeristenbelasting. Nu zijn het de rederijen Aida en Costa die al hun aankomsten in 2019 en 2020 verplaatsen naar Rotterdam en IJmuiden.

Costa haalt voor dit jaar 17 cruiseschepen weg uit Amsterdam. Die komen nu aan in IJmuiden. Aida verplaatst 7 aankomsten naar Rotterdam. Het gaat opnieuw om de wat grotere cruiseschepen van rond de drieduizend passagiers. Ook het cruiseschip Sea Princess van rederij Princess wijkt uit naar IJmuiden.

Volgens passagiersterminal PTA noemen ook deze rederijen de nieuwe toeristenbelasting als reden dat ze zich terugtrekken uit Amsterdam. Deze belasting van 8 euro per passagier werd weliswaar al in 2016 aangekondigd, maar pas in november vorig jaar werd de hoogte vastgesteld.

Cruiserederijen voelen zich daarom overvallen. Ze kunnen de belasting niet meer doorberekenen aan de passagiers die al langer geleden hun vakantie hebben geboekt.

125 geannuleerde cruises
In totaal komt het aantal vanwege de toeristenbelasting geannuleerde cruiseschepen nu op 125. Dat zijn er 58 in 2019 en 67 in 2020. Eerder trokken de rederijen MSC, Cruise & Maritime Voyages, P&O en Cunard aankomsten terug. P&O en Cunard zijn eigendom van Carnival, dezelfde moedermaatschappij als Costa en Aida. De PTA loopt dit jaar door het wegvallen van de Costa- en Aida-schepen ongeveer 64.000 passagiers mis.

Verlichting van drukte
Het is de vraag of het wegvallen van 64.000 passagiers ook zorgt voor een verlichting van de toeristendrukte in Amsterdam. Voor een deel zullen de passagiers per touringcar alsnog naar Amsterdam komen. Vanuit IJmuiden en Rotterdam bieden de rederijen excursies aan.

Toen Carnival vorige week de komst van 14 schepen van Cunard en P&O annuleerde, noemde de moedermaatschappij uitdrukkelijk de nieuwe toeristenbelasting als reden. Carnival schreef er meteen bij dat Amsterdam zeer in de smaak valt en dat deze ‘experience’ nu wordt aangeboden als excursie vanuit IJmuiden.

Lees het gehele artikel op de bron: Parool