‘Als zeeman laat je niemand verdrinken’

F‘De noodzaak is aanwezig. Of deze mensen nu komen voor asiel of niet, als ze in levensgevaar zijn hebben zij recht op hulp.’ In zijn woning in Groningen is een verontwaardigde Jeroen Peters (43) er zeker van. ‘Als zeeman kun je nooit of te nimmer iemand laten verdrinken. Dat is mijn motivatie.’

De boomlange Peters verdiende zijn sporen in de zeilchartervaart. Aan de Zeevaartschool Enkhuizen behaalde hij zijn vaarbevoegdheid: Master all ships, no limitations. Als kapitein van tallships vaart hij de wereld rond, maar in januari was hij actief op de Sea-Watch 3, in de wateren tussen Malta en Libië. Na een geslaagde reddingsactie lag het onder Nederlandse vlag varende schip daarna in Catania aan de ketting. Vrijdag 22 februari gaf de kustwacht toestemming voor vertrek naar Marseille. Volgens de Italianen is de Sea-Watch 3 niet geschikt voor SAR-operaties. Surveyors van de Inspectie Leefomgeving en Transport reisden onlangs voor een controle af naar Sicilië.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de digitale Schuttevaer , alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Gijs van Hesteren

EOC
BBZ