Even omdenken: brug én tunnel over het IJ?

Een brug over het IJ? Of kan er toch maar beter een tunnel worden aangelegd? Óf óf? dacht ontwerper Rick Porcelijn: waarom maken we daar niet een gecombineerde brug/tunnel van? “We beperken ons in ons denken over een verbinding over het IJ. Waarom moet iets per se het één of het ander zijn? Door een brug te combineren met een tunnel maak je gebruik van het beste van twee werelden.”

Porcelijn is géén civiel ingenieur. “Maar ik ben als industrieel ontwerper wel gewend om praktische en vooral creatieve ­oplossingen te bedenken voor uiteenlopende ruimtelijke problemen.”

Fietseiland
Dat blijkt wanneer hij de schetsen en ontwerpen laat zien voor zijn bijdrage aan de kwestie ‘brug of tunnel’. Het spreekt tot de verbeelding, dat in de eerste plaats. Porcelijn zou dus graag beide zien. Vanaf de achterkant van Amsterdam CS, op de plaats waar nu nog de veerponten aanlanden, zou om te beginnen een brug moeten worden aangelegd, vindt hij.

“Die zou een vaargeul moeten overspannen van een meter of zestig breed. Vervolgens komen fietsers en voetgangers dan terecht op een eiland waar ze met behulp van een hellingbaan in een tunnel belanden waarin ze de overkant kunnen bereiken. Eérst een brug dus, dán een tunnel.”

Door zowel het een als het ander in te zetten, creëer je een goedkopere oplossing voor gerezen bezwaren, zegt Porcelijn. Dat de bruggen die tot dusverre de revue zijn gepasseerd misschien verdraaid veel open moeten staan, bijvoorbeeld. “Het gros van de schepen, ik denk dat je praat over 99 procent, kan gewoon over de tunnel varen. Die leg je dan aan op drieënhalve meter diepte, waardoor fietsers en voetgangers niet te diep hoeven af te dalen.”

Schepen met grotere diepgang, cruiseschepen en buitenmodel rijnaken bijvoorbeeld, kunnen gebruikmaken van het bruggedeelte van de constructie. “Daar kan een relatief simpele hef- of draaibrug komen. Omdat auto’s en bussen er geen gebruik van hoeven te maken, kun je de hele constructie heel licht houden. En, het belangrijkste, de brug hoeft niet al te vaak open en dicht.D

Lees het gehele artikel op de bron: Parool

Afbeelding: Rick Porcelijn

EOC
BBZ