Aankondiging Basistraining Zeilvaart 1 t/m 5 April Lelystad

Varen is een vak, een leefstijl. Varen vereist kennis van: schip, motoren, instrumenten, vaarwateren, navigeren, manoeuvreren, weerkunde; en voor de zeilvaart: tuigkennis en gastvaardigheid. De Basistraining Zeilvaart introduceert de praktijk van het varen met gasten.

De zeilvaart van nu onderscheidt zich van alle andere vaart door:

  • aandrijving van het schip door de wind met behulp van zeilen;
  • meestal vervoer van mensen in plaats van goederen;
  • en bovenal participatie van gasten in het bemannen van het schip.

Dit laatste vooral vergt uitzonderlijke scherpte en bewustzijn van de vaste bemanning op een zeilschip.

Honderd jaar geleden leerde men een vak van vader op zoon, generatie op generatie, een proces van jaren. Nu kiest men een vak, kennis wordt overgedragen door scholing, training, cursussen.

Aan de subfaculteit Chemiedidactiek van de Rijksuniversiteit Utrecht is geleerd dat overdracht van kennis het meest effectief is tussen mensen die qua niveau dicht bij elkaar staan. Leren doe je samen. Keizer Karel de Grote wist het al en stichtte scholen. Herhaling stabiliseert kennis in het menselijk geheugen. Daarom is het volgen van een expliciete training waardevol.

Het digitale tijdperk versnelt het menselijk levensritme en vraagt om snellere kennisoverdracht. Met de moderne hulpmiddelen kan dat ook, met dien verstande dat kennis moet leiden naar inzicht en vaardigheid. De ultieme bewustwording in het uitoefenen van een vak is een proces van rijping dat zijn tijd nodig heeft en daarin blijft de praktijk de belangrijkste leermeester.

Veiligheid ligt besloten in: het eigen kunnen van de vaste bemanning van een zeilschip, inzicht in de zeilmanoeuvres en de mogelijke rol van de gasten daarin. De training is een kennismaking met deze aspecten specifiek voor de zeilvaart. In de beroepspraktijk wordt deze kennismaking uitgebreid, ondersteund door een schriftelijk vastleggen van de geleerde vaardigheden van de beginnende maat.

“Maat” is jargon voor een matroos in de zeilvaart. Het nieuwe woord is: “Deksman”.

De eerste dagen van de Basistraining Zeilvaart wordt gewerkt aan het eigen kunnen. Geleidelijk aan verschuift gedurende het verloop van het programma de aandacht van het zelf naar de gast.

Programma:

  • Ma 10:00 a/b Res Nova introductie medecursisten en schip. ’s Middags begin van een vierdaagse tocht met de Res Nova.
  • Di t/m Do zwerven en oefenen a/b van de Res Nova.
  • Vrijdag kennismaking met een dwars getuigde mast  en afronding van de training a/b van de Bounty, ongeveer 17:00 einde training. Begin en einde in de Bataviahaven te Lelystad.

Prijs € 595,- p.p., inclusief overnachtingen, maaltijden en BTW, exclusief drankjes.

Aanmelding: www.chartercrew.nl wegens waarborg van kwaliteit maximaal 16 deelnemers.

Meer weten? info@chartercrew.nl 
of bel met Alex van Klaveren 0651 173 043 of Peter Lock 0610 607 833.