Strontrace en Beurtveer straks live via app

Voorzitter Henk Keijzer van de stichting Zeilvaart Warmond is er trots op dat liefhebbers van zeilwedstrijden met klassieke schepen komend jaar ook op hun smartphone via een speciale app kunnen zien waar de schepen zich bevinden. ,,Tot nu toe moest je daarvoor altijd je laptop bij je hebben en dat is niet altijd even gemakkelijk’’, geeft hij als belangrijkste reden om de app te ontwikkelen.

Het live volgen van de Westlander Zeildagen (laatste weekend van mei), Gouden Gaffel Wedstrijden (laatste weekend van augustus), Turfrace (laatste weekend van september), Strontrace en Beurtveer (herfstvakantie Noord Nederland) en de Slag in de Rondte (eind oktober/begin november) is al langer mogelijk via de website van de stichting, sinds een jaar of zeven geleden alle deelnemende schepen werden uitgerust met een gps-tracker. De app maakt het mogelijk de wedstrijden niet alleen vanaf de computer of laptop te volgen, maar ook met de smartphone in de hand.

De app is in eigen huis ontwikkeld. ,,Een app laten maken is best prijzig. Gelukkig hebben we binnen onze vereniging een paar mensen die een beetje weten hoe je dat moet doen en daar de nodige vrije uurtjes in wilden steken’’, aldus Keijzer.

Terugkijken
Op de app kunnen belangstellenden niet alleen wedstrijden live volgen, maar ook wedstrijden terugkijken. ,,We hebben alle data bewaard zodat iedereen alle wedstrijden van de afgelopen jaren kan terugzien. Dan kun je als schipper bijvoorbeeld kijken waar je in de fout bent gegaan of waar je juist je voorsprong hebt gepakt.’’

De app is voorlopig alleen beschikbaar voor smartphones die op het besturingssysteem Android draaien, wat overigens geldt voor het overgrote deel van de smartphones. De app is te vinden in de Google Play Store onder het trefwoord ‘zeilvaart’. De app kost eenmalig 2,99 euro. De opbrengst van de app wordt gebruikt voor onderhoud en verdere ontwikkeling.

iPhone
Na het komende zeilseizoen gaat de stichting kijken naar een app voor de iPhones van Apple, die op het eigen besturingssysteem van Apple draaien. ,,Daar moet je toch aardig wat betalen om een app goedgekeurd te krijgen’’, verklaart Keijzer.

BBZ
EOC