Waddengemeenten hebben zorgen over verloop containerberging

It Fryske Gea en de Waddeneilanden hebben zorgen over het verloop van de berging van de containers die nog op de zeebodem liggen. Ze zijn benieuwd hoe snel het gaat en hoeveel containers nou eigenlijk geborgen zijn.

André Borsch, van het bedrijf dat het afval verwerkt, zegt dat hij afgelopen week maar anderhalve container heeft binnengekregen. Rijkswaterstaat zegt begrip te hebben voor de zorgen op de eilanden. “Het gaat inderdaad niet in een razend tempo, maar vergeet niet: het is een gigantische klus die nog maanden gaat duren”, zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. “Zorgvuldigheid gaat echter voor snelheid”, zegt De Feijter. “Er gebeurt wel degelijk wat, maar de berger is onder meer afhankelijk van het weer.” Zo bleven de bergingsschepen zaterdag aan de wal vanwege de zuidwesterstorm. Zondag zijn ze weer aan het werk gegaan.

“We hebben delen van honderd containers naar boven gebracht”
“We weten nu waar ze allemaal liggen”, zegt De Feijter. “De onderzoeken van de zeebodem en de vaargeul boven de eilanden zijn afgerond. Dat was onze prioriteit om te zien waar alles precies lag en dat hebben we nu in kaart gebracht.” Hoeveel containers er nu precies geborgen zijn, kan De Feijter niet zeggen. “We hebben delen van honderd containers naar boven gebracht.”

Nog steeds spoelt veel troep aan op de eilanden. Afgelopen zaterdag was het weer raak door de zuidwesterstorm, zegt Richard Kiewiet van It Fryske Gea op Ameland. Kiewiet wil maandag een loonbedrijf inzetten om de troep op te ruimen.

Op Terschelling spoelde dit weekend ook troep aan op het strand. Maar wat erger is, zo vindt burgemeester Bert Wassink, is dat de troep nu ook aan de Waddenzeekant wordt gevonden. Wassink is bang dat het nog lang niet is afgelopen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

BBZ
EOC