Wijnand Baerken: ’Rustig zeilen is niet m’n ding’

Wijnand Baerken, directeur Stadshavens Medemblik, neemt afscheid van de havendienst van Medemblik.

Baerken zag kansen voor de VOC-stad in veel meer dan alleen de havens en bruggen. In vier jaar tijd wist hij samenwerkingen aan te gaan met verschillende organisaties, die inmiddels voor busladingen toeristen zorgen. Er meren cruiseschepen af, er zijn nu fietsen te huur in de havens, steeds meer jongeren komen per boot naar Medemblik, de havens hebben supersnel internet. ,,Verbinden is het sleutelwoord in mijn werk geweest’’, zegt hij.

Hij heeft een uitgebreid cv. Hij begon als archeologisch duiker, bracht in die hoedanigheid voor onder meer Rijkswaterstaat scheepswrakken en bommen in kaart. Hij kwam in 1999 in Canada terecht en via de watersport in de filmindustrie waar hij meewerkte aan titels als ’Fatal Error’ en ’Christmas Wedding’.

Balans
Het was lang niet altijd makkelijk. Baerken houdt van doorpakken, met steeds dat ene doel voor ogen: Medemblik en zijn rijke geschiedenis bij een groot publiek onder de aandacht brengen. ,,Maar iedere beslissing kan politiek gevoelig liggen. Aan de ene kant is het handig dat de lijntjes met de gemeente zo kort zijn, je kunt snel schakelen. Maar soms is het lastig. Ik moet altijd manoeuvreren in de velden waarin ik me mag begeven… Weet je, dit is geen ego-ding. Het is niet míjn haven. Om hier een succes van te maken, moet je samen dezelfde visie hebben. Medemblik aantrekkelijk maken, met gastheerschap voorop.’’

Hij staat aan het hoofd van een opgeleid team van tien mensen, onder wie zijn Canadese vrouw, die ook na het vertrek van Baerken in het havenkantoor zal blijven werken. Wat hij nu gaat doen? Hij weet het nog niet. Zijn nieuwe droombaan bevat weer een combinatie van historie en toerisme. ,,Toerisme vind ik mooi. Ik heb de afgelopen jaren veel contact gehad met Holland boven Amsterdam, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de mensen van de Stoomtram, de gemeente, noem maar op. Ik denk dat ik Medemblik daar wel een plezier mee heb gedaan. Er komt wel weer iets nieuws voor mij. We hebben met z’n tienen heel veel werk verzet hier, nu zijn we al een jaar rustig aan het zeilen. Dat is niet mijn ding.’’

Op 1 mei neemt Ivonne Kirschbaum zijn taken tijdelijk over.

BBZ
EOC