Streep door zandwinning bij Oudemirdum

Er komt geen zandfabriek voor de kust van Oudemirdum. De FNP-fractie in De Fryske Marren gaat ‘nee’ zeggen tegen de plannen van zandwinner Smals uit Cuijk.

Dat zandwinning gevolgen zal hebben voor geluid, licht en weidsheid, staat volgens de FNP in De Fryske Marren als een paal boven water. ,,Lykwols sprekke saakkundigen elkoar tsjin. Fandêr dat de FNP seit: by twivel net ynhelje’’, zegt fractievoorzitter Jan Volbeda.

Daarnaast zegt de FNP-fractie zich ,,folksfertsjintwurdiger’’ te voelen. ,,Dêrom hawwe wy ek goed harke nei de stim fan in grut part fan ús belutsen ynwenners.’’ Dat de partij nu, en niet pas woensdag, als de raad een besluit neemt, met zijn mening naar buiten komt, heeft daar ook mee te maken. ,,Wy woenen de minsken net langer yn ûnwissichheidlitte’’, legt Volbeda uit. Hij doelt op debewoners van het kustgebied en de natuurorganisaties, die al maandenlang actie voeren tegen de zandwinningsplannen.

Meer stemmen tegen
Met het ‘nee’ van de FNP is er geen meerderheid in de gemeenteraad van De Fryske Marren voor de zandwinning bij Oudemirdum. Smals NV uit Cuijk wilde daar vanaf een eiland op 5 kilometer uit dekust minstens 30 jaar lang 2 miljoen ton zand per jaar opzuigen.

De stemmen van de 7 Frysk Nasjonalen in de raad zijn doorslaggevend in deze kwestie. FNP’s coalitiegenoten CDA en VVD, samen goed voor 12 zetels, gaan voor de plannen van Smals stemmen. De volledige oppositie, die opgeteld eveneens 12 raadsplaatsen bezet, is tegen.

De Frysk Nasjonalen hebben maandenlang gedubd over de komst van een zandfabriek. Hun verkiezingsprogramma sluit een dergelijke vorm van industrie uit. De FNP gaf daarin aan te staan voor een hoge kwaliteit van ruimte en te willen strijden voor het behoud van natuur en open ruimte.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

EOC
BBZ