Smals haalt uit naar tegenstanders zandwinning

In het gemeentehuis van de gemeente De Fryske Marren is maandagavond een bijeenkomst over zandwinning in het IJsselmeer. In de raadszaal was ook politie aanwezig. Zaterdagavond ging er een steen door het ruit van VVD’er Olaf Storms. De politie en het raadslid houden er rekening mee dat het verband houdt met de zandwinning.

Tegenstanders van zandwinning bij het IJsselmeer verzamelden maandagavond voor het gemeentehuis. Er waren een dertigtal insprekers die tegen de plannen voor zandwinning waren. Op 13 februari wordt een besluit genomen door de gemeenteraad DFM over de zandwinning. 

Royal Smals, het bedrijf dat zand wil winnen in het IJsselmeer voor de kust van Oudemirdum is boos. Over de tegenstand, de onwaarheden en het feit dat ze 12 jaar lang haar best heeft gedaan en nu tegen allerlei bezwaren aan lopen. De meer dan 15.000 handtekeningen, de bezwaren van natuurorganisaties, omwonenden, dorpsbelangen, de recreatiesector en de visserijsector zijn volgens de firma gebaseerd op niets.

Royal Smals verwacht dat de gemeenteraad positief besluit op de vraag om zandwinning toe te staan. ‘Omdat betrouwbare en vertrouwde partijen dat zo met elkaar doen en dus reken ik op u en uw gemeente en verwachten wij dan ook dat u ons de gevraagde vergunning op 13 februari verstrekt,’zo zei vertegenwoordigster Resie Reijnders, chairman of the board maandagavond tijdens de bijeenkomst.

Alle bezwaarmakers kregen er overigens van langs. Want er klopte niks van wat al die partijen beweren, zo zei ze. Zelfverklaarde deskundigen noemde ze hen. Maar ook gerespecteerde natuurorganisaties die 12 jaar lang met hen gesproken hebben en die mede vorm hebben gegeven aan de plannen die er nu liggen, maar nu opeens bezwaar maken kregen een veeg uit de pan. ‘Nee, daar zijn we niet blij mee.’

Bekijk hieronder de reactie van Resie Reijnders van Royal Smals