BBZ kaart op sectordag ook ‘zachtere’ onderwerpen aan

De chartervaart is meer gespitst op veiligheid. Op de vorige week gehouden derde sectordag van belangenorganisatie BBZ in Enkhuizen spraken 40 ondernemers en betrokkenen over inspectie van staand en lopend want, structurering van onderhoud en de krachten op de tuigage. Voor het eerst was er ook aandacht voor ‘zachtere’ onderwerpen als leren van elkaars fouten, voldoen aan nieuwe privacyregels en Me-Too-achtige gebeurtenissen aan boord.

De sector krijgt van de overheid de ruimte zelf afspraken te maken over veilige schepen en wat daarbij komt kijken. ‘Daarvoor is draagvlak nodig, want als 40 mensen uit een doelgroep van 300 verschijnen, dan is dat geen goed verhaal in Den Haag. Als we het zelf niet overtuigend doen, dan kunnen regels worden opgelegd’, zei BBZ-directeur Paul van Ommen in zijn welkomstwoord.

Varensrisico’s
Naast goede en regelmatige controles en vastlegging van de resultaten daarvan, is het ook verstandig elkaar sectorbreed attent te maken op zaken die fout kunnen gaan. Stephan Kramer vertelde hoe rapportage van onveilige situaties en bijna-ongelukken daarbij kan helpen.

Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Sven Iven introduceerde de app voor scheepsonderhoud van Smacon. (Foto Wouter van Dusseldorp)