Magnetische noordpool verschuift snel

De magnetische pool van het noorden van de aarde verschuift zo snel dat er stappen worden ondernomen om te zorgen dat het geen invloed heeft op de navigatie in het noordpoolgebied. Kompasnaalden wijzen naar de magnetische noordpool, een punt dat in de vorige eeuw van Canada naar het midden van de Noordelijke IJszee is verplaatst. Het is momenteel op weg naar Siberië met ongeveer 50 kilometer (30 mijl) per jaar.

Het Wereld Magnetisch Model voorspelt het aardmagneetveld van de aarde voor de komende vijf jaar en wordt normaal om de vijf jaar geproduceerd. Wetenschappers hebben nu erkend dat het magnetische model 2015 eerder moet worden geüpdatet dan gepland. Sinds eind 2014 is het kerngebied op een momenteel onvoorspelbare manier veranderd. Dit leidde ertoe dat het Wereld Magnetisch Model minder nauwkeurig werd, vooral op hoge noordelijke breedtegraden.

“Het Wereld Magnetisch Model is het standaard magnetische model dat wordt gebruikt voor navigatie door organisaties zoals de NAVO, het Ministerie van Defensie en het Amerikaanse Ministerie van Defensie, en ook door besturingssystemen voor smartphones zoals Android en iOS.

Wanneer je navigeert op je smartphone, zie je een richting en/of een noorden. Je telefoon bevat een magnetometer die het magnetisch veld van de aarde meet. Om deze informatie te begrijpen, is een referentiemodel zoals het Wereld Magnetisch Model nodig om de metingen van het magnetische noorden van uw telefoon te corrigeren.

De verandering van de variatie wordt toegeschreven aan een abrupte, onvoorspelbare verandering in 2014/2015 en een versnelling van de stroming in de aardkern op het noordelijk halfrond. Het model wordt geproduceerd door de British Geological Survey en NOAA, namens het U.K. Defense Geographic Center en het Amerikaanse National Geospatial-Intelligence Agency. Het is een model van de primaire component van het aardmagneetveld: de kern van de aarde.