Desnoods zonder zeekaart naar New York

Ties van Os, oceaanzeiler en scheepsmakelaar (1957-2018)

‘Waar is verd*** die kaart?!’ Ze waren een dag onderweg, de krijtrotsen van Dover kwamen in zicht, maar de zeekaart van het stuk tussen Dover en Land’s End was nergens te vinden. Alle kaarten van de route hadden ze gekocht, van havenplattegronden tot overzeilers, en nu bleek net de zeekaart van het drukste en gevaarlijkste stuk van de route verdwenen.

Ties van Os en Schout Schouten, beiden midden 20, dachten dat ze zich goed hadden voorbereid voor de trans-Atlantische zeilrace van Rotterdam naar New York, die in 1982 van start ging. Ze wilden het beter doen dan de favoriet, de Prodent van schipper Dirk Nauta, met wie ze in 1979 de Specerijenrace van Jakarta naar Rotterdam hadden gezeild. Het schip, de bemanning, alles was met steun van de door Ties gevonden sponsor Samsonite tot in de puntjes geregeld. Maar nu ontbrak opeens die kaart.

Broekie
Dat Ties van Os een goede zeiler zou worden stond al vroeg vast. Als broekie zeilde hij al wedstrijden op de Nieuwkoopse Plassen, waar zijn ouders aan het water woonden. Hij werd tijdens zijn middelbare schooltijd instructeur bij zeilschool ‘de Bird’ in Heeg, waar hij kennismaakte met traditionele schepen. Zo kwam hij in Enkhuizen terecht, waar hij maatte en schipperde op de eerste klippertjes en tjalken van de chartervloot.

Lees het pagina grote artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Ties van Os als co-schipper en navigator aan het roer van de Equity & Law tijdens de Whitbread race in 1985. Foto archief Thijs van Os