Basistraining Zeilvaart draagt bij aan veiligheid op het water

Van 1 t/m 5 april 2019 zal de Basistraining Zeilvaart in Lelystad worden gegeven voor toekomstige maten in de zeilende chartervaart. Dit is een 5-daagse training met ruime aandacht voor veiligheid en hospitality. De vernieuwde cursus is ontwikkeld door Peter Lock, geruggensteund door onder andere de Maritieme Academie Harlingen. Het Lelystadse bedrijf Chartercrew organiseert deze training voor iedereen die overweegt om als matroos te gaan werken in de zeilvaart en voor iedereen met belangstelling in de zeilende chartervaart.

De Basistraining Zeilvaart kent een geschiedenis van 28 jaar en werd in 1991 voor het eerst gegeven als initiatief van de BBZ in samenwerking met het KOFS. Toen begon de cursus als opleiding tot Zeilschipper, later stond de cursus meer bekend als “Basistraining Zeilvaart”, een opleiding tot matroos (“maat”) in de zeilende chartervaart. Na de eerste jaren is de cursus in stand gehouden door Arjen Mintjes, nu directeur van de Maritieme Academie Harlingen en de laatste 13 jaren is de cursus gegeven door Peter Lock aan boord van de Texelstroom, Horizon, de Res Nova en de Bounty. Peter Lock is ooit zelf een van de deelnemers aan de eerste cursus geweest, heeft ruim 20 jaar ervaring als kapitein in de zeilvaart en is in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid.

De training duurt 5 dagen met het accent op praktische vaardigheden, veiligheid en de omgang met gasten. De eerste 4 dagen zullen plaatsvinden op de 124 jaar oude Groninger Tjalk Res Nova. Dit schip is volledig traditioneel te varen en een uitstekende trainingslocatie met comfortabele overnachtings faciliteiten. De vijfde en laatste dag van de training zal plaatsvinden op de dwarsgetuigde brigantijn Bounty zodat de cursisten ook kennis kunnen maken met de aspecten van het dwarsgetuigd zeilen.

Aan de deelnemers die de training met voldoende resultaat doorlopen wordt een certificaat uitgereikt. Daarmee hebben ze een eerste grote stap gezet naar een baan als maat in de zeilende chartervaart.

Kosten: € 595,- per persoon, inclusief: cursusmateriaal, overnachtingen, maaltijden en BTW.

Meer informatie en aanmelden: www.chartercrew.nl

Foto: instructie in de sluis, Janny van der Klooster