Miljoenen stromen naar IJsselmeerkust, Workum profiteert als eerste

Workum juicht (alvast). De overheid steekt miljoenen in de versterking van de IJsselmeerkust – en daar profiteert ook het toerisme van. Workum als eerste.

Eindelijk is de stad af van de krappe, ondiepe geulen naar de haven, zegt Henk Miedema uit Workum opgelucht. Sterker: het aloude probleem van de dichtslibbende bodem van jachthaven It Soal in Workum heeft nu zelfs de hoogste prioriteit in de gemeente Súdwest-Fryslân. Miedema spant zich, met vele anderen, al jaren in voor een diepere, betere toegang voor de pleziervaarders.

Eerste miljoenen komen volgende maand
Volgende maand al, een stuk sneller dan gedacht, rolt er eerst 12 miljoen euro aan rijksgeld naar de Friese IJsselmeergemeenten. Dat geld is als compensatie bedoeld voor het nieuwe peilbesluit. Het IJsselmeer heeft nu een vast waterpeil. Dat gaat straks maximaal 20 centimeter in hoogte verschillen. Het wordt in het voorjaar hoger, om een zoetwaterbuffer te creëren voor droge, zomerse tijden. Die wisseling heeft impact op de natuur en de infrastructuur.

Workum aan top prioriteitenlijst
Súdwest-Fryslân legt 1,2 miljoen euro in. Vanavond (donderdag) debatteert de commissie bestuur en financiën over de besteding, want er moeten keuzes gemaakt worden. Workum staat aan de top van de prioriteitenlijst. Voor het uitdiepen van de vaargeulen en het verbeteren van het strand trekt de gemeente 400.000 euro uit. Het is geen luxe, zegt Miedema. Ruim 25 jaar heeft de stad te maken met schuivend zand, dat steeds weer een blokkade opwerpt op de bodem. Zomer na zomer schalt het door de marifoons dat Workum wegens ondiepten onbereikbaar is. Onder meer een nieuwe strekdam moet uitkomst bieden.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

EOC
BBZ