Zwitserse rederij MSC heeft imago slechte naam weg te werken

Mediterranean Shipping Company heeft toegezegd alle milieuschade te vergoeden die de over boord geslagen 281 containers van de MSC Zoë veroorzaken. Binnen de sector vragen mensen zich af of de rederij zich aan die belofte zal houden. FNV Havens bestuurder Niek Stam is het meest uitgesproken: “MSC heeft een slechte reputatie. Het is geen garantie dat de rederij in Zwitserland is gevestigd. Eigenaar is de Italiaanse familie Aponte.”

Stam plaatst vraagtekens bij de bedrijfsvoering en het verdienmodel van de rederij. Hij heeft enkele suggesties voor vragen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan meenemen in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk met de onder Panamese vlag varende MSC Zoë.

Een vergelijkbaar kritisch geluid komt van Klaas Reinigert, oud-directeur van Smit Tak en voormalig Havenman van het Jaar, die wijst op de manier waarop de containers beladen zijn. De overboord gevallen containers kwamen uit het midden van het 23.000 TEU containerschip, wat kenners van de containervaart op zich al apart vinden.

Bij nadere bestudering van foto’s van de Kustwacht valt af te leiden dat ze wel met twist locks, maar niet met de gebruikelijke stangen zijn vastgesjord. Stam weet dat dit moeilijk te doen is bij rijen 7, 8 en 9 die op al maar grotere schepen gestapeld kunnen worden.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nederland

BBZ
EOC