Wind en springtij veroorzaken nieuwe milieuramp Wadden

De voormalige proeflocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de Hollumer duinen op Ameland is dinsdagochtend tijdens de storm deels in zee terecht gekomen. De zandzakken die de locatie moesten beschermen tegen het hoogwater spoelden weg en de verontreinigde ondergrond belandde in zee. Daarmee zijn de Wadden nu voor de tweede keer dit jaar getroffen door een milieuramp.

Volgens Persbureau Ameland zijn de zandzakken die op 7 januari nog in de haast aan de zeezijde van de locatie zijn geplaatst, volledig weggespoeld en leeggezogen door de golven. ‘Het materiaal waar de big bags van zijn gemaakt valt door het geweld van de golven uiteen in draadjes en die vervuiling is vergelijkbaar met de piepschuim bolletjes van het verpakkingsmateriaal uit de containers die in de nacht van 1 op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden overboord sloegen. De draadjes zijn klein en licht, waaien weg en onder het zand’, aldus het Amelandse Persbureau.

Saneren
In de jaren zestig werd de locatie bij Hollum door de NAM aangelegd als gaswinningslocatie, maar er is nooit daadwerkelijk gas gewonnen. Vorig jaar werd door Rijkswaterstaat een nooddijk aangelegd, om de locatie te beschermen tegen hoog water en zijn er afspraken gemaakt over het saneren van het terrein. De Leeuwarder Courant meldt dat CDA-raadslid Jeroen de Jong van de gemeente Ameland poolshoogte nam en constateerde dat het hele strand naar olie ruikt.

BBZ
EOC