Werelderfgoedcentrum lijkt verder weg dan ooit

De bouw van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog staat op losse schroeven. Het Waddenkwartier in de haven van Lauwersoog moest begin dit jaar ontruimd zijn om de bouw van het Werelderfgoedcentrum (WEC) mogelijk te maken. Maar de tijdelijke containers staan er nog steeds en niemand weet hoe het verder gaat. Begin oktober maakte de gemeente De Marne al bekend dat de bouw van het centrum voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.

Als reden werd het gebrek aan draagvlak bij onder meer natuurorganisaties en bedrijven in Lauwersoog genoemd. Zij dienden bezwaarschriften in tegen vooral de omvang van het gebouw, dat 30 meter hoog moet worden.

Naar nu blijkt had aannemer Arie Heuvelman uit Delfzijl, die tekende voor een hotel met tachtig kamers, zich toen al teruggetrokken. Een extern adviesbureau onderzoekt momenteel de haalbaarheid van het plan, dat naast een hotel een zeehondenopvang, een educatief centrum en een restaurant omvat. De totale kosten bedragen bijna 30 miljoen euro. Het gebouw moest in juni 2020 de deuren openen.

„Het ging me allemaal veel te lang duren”, meldt Heuvelman. „Dan ga ik liever wat anders doen.” De ondernemer zegt dat hij zijn besluit al voor de zomer heeft genomen. „Ik ben er nog wel een tijdje bij betrokken geweest, maar ik dacht: dat wordt hem niet meer, dat hele WEC niet.”

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€)

EOC
BBZ