Nieuwe regels voor wadlopen vanaf een schip

Groepen van acht of meer personen die vanaf een schip willen wadlopen, hebben daar vanaf volgend jaar een vergunning voor nodig. Dit betekent onder andere dat er ook een gekwalificeerde gids bij zo’n gezelschap moet zijn.

Gidsen zijn niet altijd gekwalificeerd. Een erkenning als wadloopgids moet daar verandering in aanbrengen. Een door de wadlooporganisaties ingestelde commissie moet daarvoor examens afnemen. Bij grote groepen kan een gids assistentie inroepen van een of meer begeleiders.

Friesland, Groningen en Noord-Holland scherpen hun regels voor het wadlopen aan. De huidige verordeningen zijn sterk verouderd. Die van Friesland dateert van 1996. Bovendien zijn de huidige regels soms te gedetailleerd.

Onduidelijke definities en verschillende regels per regio zijn andere problemen waar de provincies tegenaan lopen. De kwaliteit van toezicht en handhaving komt daarmee in het geding en daardoor ook de veiligheid.

Geen grote incidenten
Een grootschalige calamiteit is er volgens het Provinsjehûs nog nooit geweest. Wel zijn er zo nu en dan incidenten: een deelnemer die gewond raakt of een zonnesteek oploopt, of mensen die onderkoeld raken. Onder de nieuwe verordening moet over incidenten gerapporteerd worden aan het provinciebestuur.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

EOC
BBZ