Meldpunt voor het doorgeven van dode zeehonden

Mensen die dode zeehonden vinden, kunnen dat telefonisch doorgeven. Dat heeft de Veiligheidsregio Fryslân bekendgemaakt. Het is van groot belang dat de vinder aangeeft wat de locatie is waar de dode zeehond ligt, zodat de kadavers kunnen worden opgehaald. Het speciale telefoonnummer is 0595-526 526.

Zaterdag zijn twee dode zeehonden gevonden: in de haven van Harlingen en tussen Zwarte Haan en Westhoek. Of dat te maken heeft met de overboord geslagen containers en de nasleep daarvan, is onduidelijk.

Het Zeehondencentrum in Pieterburen gaat waar mogelijk onderzoek doen naar de doodsoorzaak van zeehonden langs de Waddenkust. Het Zeehondencentrum verklaart overigens dat het aantal dode zeehonden op dit moment niet hoger is dan in andere winterperioden.

‘Geen stijging dode zeehonden’
Dat Pieterburen kadavers nu onderzoekt is niet nieuw, reageert woordvoerder Arnout de Vries van het Zeehondencentrum.,,We doen dit sinds jaar en dag bij dieren waarvan de doodsoorzaak onduidelijk is.” Het is volgens De Vries ook niet zo dat er nu opeens meer zeehonden worden gevonden. ,,Langs de Friese kust zijn er nu zes aangetroffen. Dat is niet bijzonder als je bedenkt dat aan de Nederlandse kust elke dag tien tot vijftien dode zeehonden aanspoelen.”

De Vries wijst op de stevige noorderwind van de afgelopen dagen. ,,Alles wat dan op de Waddenzee drijft, ook dode zeehonden, spoelt dan op enig moment op de vaste wal aan.” Juist in de winter gaan bovendien relatief vaak dieren dood aan de gure leefomstandheden of de longworm, zegt hij.

EOC
BBZ